Sense8 recenzija – jedna od najambicioznijih serija na malim ekranima

//Nema spojlera!
Svedoci smo zlatnog doba televizije i materijala koji se trenutno emituje širom sveta, a zasluge idu ponajviše emiterima koji se trude da prave originalan, zanimljiv ali pre svega kvalitetan sadržaj. Svakako da internet prednjači sa Netflix-om na čelu. Ono što Netflix pruža autorima i umetnicima je upravo taj deo slagalice koji „klasična“ televizija mora da shvati ako želi da preživi.

 

Klasična televizija pati od političke korektnosti i cenzure koje autorima ograničavaju slobodu da svoja umetnička dela urade onako kako osećaju a ne „kako treba“. U 95% slučajeva niti jedna serija koja se trenutno prikazuje ne može da napravi korak više, onaj korak koji bi gledaocu dao osećaj zadovoljstva, uzbuđenja koju može neki nezavisni medij. Tako u tim serijama nigde ne možemo videti: žestoke scene borbi gde se mogu videti kako pucaju kosti; pucnjevi pištoljem u lice sa kamerom koja prikazuje svaki delić te akcije; eksplicitne scene sexa; politički nekorektne ali ipak preko potrebne scene koje naglašavaju neki bitan detalj ili poentu priče…
Ali zato onih 5% predvode televizije koje su to shvatile. Nije samo Netflix jedini koji to radi ali je svakako najveći i trenutno najpopularniji. Tako smo dobili po mom mišljenju jednu od najbolje snimljenih scena borbi u nekoj seriji, ikada (naglasak na „one shot!“):

 

Ako pokušamo da pogledamo spisak stvari koje je Netflix izbacio do sada trebao bi nam ceo jedan tekst da samo o tome diskutujemo, ono što je svakako pomerilo granice na malim ekranima su dela poput House of Cards, Orange Is the New Black, Daredevil, i poslednje u nizu Sense8

 

Pomešajte Matrix, Cloud Atlas, Babylon 5 i LOST, dobijate Sense8.
Tek je završena prva sezona a toliko toga se desilo i toliko toga se priča o ovoj seriji, kao što je to svojevremeno radio LOST svake nedelje novom epizodom. U ovom slučaju je to malo drugačije pošto imamo celu sezonu dostupnu u jednom cugu za gledanje. Jedan od najambicioznijih televizijskih projekata ikada, rekao bih.
Režisersko/scenarističko/producentsku stolicu su zauzeli svakako jedni od pionira ambicioznih filmova i serija, Michael Straczynski (Babylon 5, Changeling, Underworld, World War Z, Thor) i tandem Wachowski (Matrix, V for Vendetta, Cloud Atlas, Speed Racer, Ninja Assassin, i ne tako dobri Jupiter Ascending).

 

Iskustvo je svakako na njihovoj strani ali i velika očekivanja.
Pritisak od strane kritike je bio još veći jer je Sense8 nastupio neposredno nakon poslednjeg i ne tako dobrog projekta Jupiter Ascending.

 

Pogledajmo trejler za početak:

 

Složićete se da ne otkriva ništa a postavlja toliko mnogo pitanja? 🙂
Čak i u samom trejleru vidimo da se prepliću razne kulture, nekoliko različitih lokacija, a uzimajući u obzir autore odmah se znalo da produkcija mora da bude na vrhunskom nivou ako žele da opravdaju reputaciju. Zapravo je snimana na više od devet lokacija na četiri kontinenta i to: Nairobi, Kenya; Reykjavík, Iceland; Mumbai, Maharashtra, India; Berlin, Germany; Chicago, Illinois, USA; Seoul, South Korea; Mexico City, Mexico; London, England, UK; San Francisco, California, USA.
U svakoj epizodi možemo da vidimo prelepe široke kadrove gradova i mesta koja nismo ili smo retko kada mogli da vidimo negde.

 

Sense8 – Sensate

Što se tiče scenarija kao i same priče, objasniti u jednoj rečenici jako je teško a da to bude razumljivo na prvu loptu 🙂 pa ću samo iskopirati sinopsis:

A group of people around the world are suddenly linked mentally, and must find a way to survive being hunted by those who see them as a threat to the world’s order.
Ono što svako treba da bude svestan pre nego što krene da gleda je da serija nije „za opuštanje“. Jako je teška u pojedinim trenucima, nerazumljiva u samom početku, na trenutke možda previše ambiciozna, ali, nakon što odgledate nekoliko epizoda želećete da ne prestaju da se smenjuju kadrovi i dijalozi.

 

Sense8 pozajmljuje premisu filma Cloud Atlas, govori o grupi ljudi na različitim krajevima sveta koji su na neki način povezani, gde svojim akcijama i radnjama u svakodnevnom životu utiču jedni na druge.

Nemojte da očekujete naučnu fantastiku u formi kao takvoj, ovde je SF moment samo u onom trenutku kada objašnjava tu njihovu povezanost. Serija pre svega govori o multikulturalnosti, o običajima i vrednostima koje objašnjavaju jednu istu stvar ali iz potpuno različitih uglova gledanja i shvatanja. Samosvesnost, rasuđivanje i osećaj da najjednostavnije stvari iz života pokušamo da shvatimo na najkomplikovaniji mogući način ovde su prikazane na jedan potpuno drugačiji, viši nivo. Između ostalog Sense8 je i priča o pravoj, istinskoj, čistoj ljubavi i da li ona postoji i šta je ona zapravo.

Kada počnete da gledate Sense8 može vrlo lako da se upadne u zamku koju je imao LOST. Ja sam vrlo neobjektivan kada je LOST u pitanju ali ono što bih savetovao svima koji gledaju jednu ili obe ove serije je da se ne pitate ni u jednom trenutku: Kada će se sve otkriti? Ko su oni? Gde se to nalaze? Kada će se vratiti sa „ostrva“…

Apsolutno nisu bitna ta pitanja isto kao što nisu bila bitna u LOST-u. Najbitnija i jedina stvar na koju gledalac treba da se fokusira je „vožnja“, avantura, koju nam autori serviraju svakom epizodom, novim kadrom ili novim predugačkim dijalogom glavnih glumaca, njihove živnotne priče i situacije u kojima se nalaze u datom trenutku.

Još jedna zajednička osobina ovim serijama je što se unapred zna(lo) koliko sezona će imati, LOST (5+1), Sense8 (4), a to je bitno iz razloga što serija nije napravljena od samo nekoliko epizoda da bi se videla reakcija publike, već unapred pripremljena cela priča koja ima svoj početak i svoj kraj.

Moje ocene: 
  • Produkcija – 10
  • Gluma – 9,5
  • Režija – 9
  • Scenario – 8
Da li je serija savršena? Naravno da ne, nelogičnosti ima u svakoj epizodi ali je to zanemarljivo kada se pogleda „ceo paket“.
Ako i dalje niste sigurni da li je serija za vas, pročitajte ovu možda jednu od najbolje napisanih recenzija nekog dela na našim prostorima: http://www.fak.hr/recenzije/serije/sense8-1-sezona/.

Uživajte u ovoj nesvakidašnjoj avanturi 🙂 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s