Kako izgleda kada živite u civilizovanoj zemlji?

spotifyKada to kažem pre svega mislim na nove tehnologije i mogućnosti koje one pružaju. U malo razvijenijim zemljama to je vidljivo na svakom koraku, ali mi i dalje stojimo u mestu  i  plašimo se da zakoračimo u novi svet.

Zašto je to tako? Pre svega, veće svetske kompanije ne vide Srbiju kao pogodno tržište jer smo realno siromašan narod. Što bi mi plaćali nešto kada skoro sve možemo da dobijemo besplatno? Zašto da idemo u bioskop kada možemo da torentujemo sve filmove i serije? Zašto da platimo nekom servisu slušanje muzike kada možemo da koristimo YouTube? I dok god tako razmišljamo nikada nećemo moći masovnije da koristimo servise i njihove pogodnosti koji su u svetu odavno postali standard.

Vlada i ja imamo tu privilegiju da trenutno koristimo VPN mrežu (virtuelna privatna mreža) koju nam je ustupio Stefan a čija se infrastruktura nalazi u Americi. Samim tim, dobili smo mogućnost da isprobamo, koristimo i testiramo sve servise namenjene korisnicima iz Amerike, a koji se polako šire i na ostale delove sveta.

Obzirom da Vlada i ja imamo sličan ukus, iz tog razloga smo zajedno testirali uglavnom muzičke servise, kao i servise preko kojih je moguće besplatno gledati filmove i serije.

Propustili ste epizodu omiljene serije? Gleda vam se neki novi film, a ne možete da odete do bioskopa? Želeli biste da preslušate novi album omiljene grupe, ali to izdanje ne možete pronaći u Srbiji? Korišćenjem usluga VPN-a, ovakve situacije neće više biti problem. To znači da se ne morate baviti piraterijom i koristiti nelegalne radnje u cilju pribavljanja željenog materijala – uz par klikova mišem moguće je sve dobiti legalno i uglavnom besplatno!

Kako?

Kao što smo prethodno napomenuli, servisi su uglavnom omogućeni stanovnicima Amerike. Međutim, uz pomoć VPN mreže moći ćete da pristupite svim servisima koje ću opisati, potpuno legalno. Prva VPN mreža namenjena korisnicima u Srbiji čiji je administrator Stefan Jocić biće pokrenuta početkom februara, a korišćenje najosnovnih usluga sa 20 GB protoka ove mreže će koštati 4 eura na mesečnom nivou.

Zahvaljujući Stefanu, imao sam priliku da testiram mrežu i do sada nisam naišao na bilo kakve probleme. Ispod možete pročitati najzanimljivije muzičke servise, njihove prednosti i mane koje sam probao zajedno sa Vladom.

Spotify

Spotify je muzički servis preko kojeg možete slušati omiljene pesme iz celog sveta potpuno besplatno. Pokrenut je u oktobru 2008. godine. Danas, ovaj servis broji preko 20 miliona korisnika, od kojih 5 miliona plaća mesečnu pretplatu. Spotify ima potpisan ugovor sa skoro svim najvećim izdavačkim kućama kao što su Sony, EMI, Warner Music Group i Universal, te je mogućnost da  pronađete određenu pesmu  svedena na minimum.

Prema poslednjim podacima, ovaj servis je trenutno dostupan u sledećim zemljama: Andora, Australija, Austrija, Belgija, Danska, Farska Ostrva, Finska, Francuska, Nemačka, Irska, Lihteštajn, Liksemburg, Monako, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Španija, Švedska, Švajcerska, Velika Britanija i SAD. Kako stvari stoje u Srbiji, teško je očekivati da ćemo u skorije vreme dobiti mogućnost  da uživamo u prednostima koje servis donosi. 

Kako funkcioniše Spotify? Nakon jednostavne registracije, korisnik dobija link za preuzimanje desktop verzije servisa. Naravno, aplikacija se može preuzeti i koristiti na mobilnim telefonima, tabletima i sličnim uređajima, kao i u web verziji koja je pokrenuta pre nekoliko meseci.

Moram da priznam, Spotify je jedna od aplikacija u koju sam se zaljubio na prvi pogled. I nisam jedini koji je to primetio. Aplikaciju odlikuje jako prijatan dizajn, lako prilagođavanje okruženju i vrlo intuitivan raspored elemenata i funkcija. Ništa napadno, bez preterivanja, sve na svom mestu.

Sam rad u aplikaciji je jednostavan. Sa leve strane nalazi se navigacioni meni preko kojeg dolazite do najnovijih pesama, kreiranih plejlisti, kolekcija, instaliranih aplikacija. Klikom na željenu stavku prikazaće njen sadržaj u središnjem, glavnom prozoru aplikacije. Na desnoj strani nalazi se jako zanimljiva opcija gde možete pratiti šta trenutno sluša neko od vaših prijatelja. Obzirom na partnerstvo sa Facebook-om, u listi se mogu pronaći i prijatelji koji su povezali nalog Spotify-ja sa ovom društvenom mrežom.

 spotify slika 1

U svakom trenutku moguće je pregledati biografije izvođača, najnovije albume, kao i tekstove pesama zahvaljujući odličnim aplikacijama. Sve je povezano sa društvenim mrežama pa je deljenje albuma, pesme ili biografije izvođača vrlo lako – bilo gde i bilo kada.

 spotify slika 4

Jedna od jako lepih opcija je slanje pesama direktno u sandučetu nekom od prijatelja koji po trenutku otvaranja može odmah da je presluša. I to nije sve! Ukoliko je nalog integrisan sa Facebook-om, pojaviće se notifikacija u vidu poruke.

 spotify2

Sam servis poseduje online radio, gde možete slušati sve najnovije hitove, a omogućena je i pretraga radio stanica po žanrovima ili izvođačima.

 spotify3
Vrlo je lako pronaći najnovije hitove trenutno u svetu, najslušanije pesme i plejliste, nova izdanja popularnih bendova i izvođača. Pretraga je omogućena kroz nekoliko klikova, a slušanje pesama ne zahteva dodatno učitavanje ili preuzimanje pesama. Još jedna od pogodnosti je ta što postoji mogućnost snimanja pesama na lokalnom računaru ili drugom uređaju, u slučaju da ostanete bez pristupa internetu.
spotify slika 2
 spotify slika 3
Instaliranjem besplatnih aplikacija, proširuju se funkcionalnosti servisa i čini se da ova mogućnost razlikuje Spotify od ostalih konkurenata.
 spotify4
Web verzija prejera poseduje prijatan izgled, sa malo drugačijim rasporedom elemenata. Iako je još uvek u beta fazi, prilikom testiranja nisam naišao na bilo kakve probleme.
 a
Prednosti korišćenja ovog servisa su ogromne, a najlepše od svega je što se sve prethodno opisane funkcionalnosti mogu koristiti potpuno besplatno i legalno. Mane prilikom korišćenja besplatnog naloga su zanemarljive, a one se ogledaju u puštanju reklama u trajanju od nekoliko sekundi i ograničenju od 10 sati slušanja na mesečnom nivou.
Premium plan je dostupan u varijanti od 5 i 10 dolara mesečno, a pogodnosti korišćenja možete videti na zvaničnom sajtu Spotify-ja.

Rdio

Rdio je pokrenut od strane osnivača Skype-a u Americi. Kao i Spotify, ovaj servis ima potpisane ugovore sa najvećim izdavačkim kućama – Sony, EMI, Warner i Universal i pruža mogućnost slušanja muzike putem web stranice, ali i preko svih popularnih uređaja i mobilnih platformi.

Nalog na servisu se kreira popunjavanjem online forme na sajtu ili putem korišćenja Facebook naloga. Prilikom registracije, omogućeno je besplatno slušanje muzike u periodu od 7 dana, a nakon isteka perioda, korisnik u zavisnosti od pretplate koju želi mora izdvojiti 5, 10 ili 18 dolara na mesečnom nivou.

Prilikom logovanja, na početnoj strani se prikazuje „Heavy Rotation“, kolekcija preporučenih albuma zasnovana na prethodno slušanim bendovima, kao i na osnovu korisnika koje pratite. Albumi se mogu preslušati pojedinačno, ali i grupno, u okviru radio stanice. Pored ove opcije, omogućen je i pregled top listi, novih izdanja i poslednjih aktivnosti prijatelja sa kojima ste povezani. Korisnici servisa mogu gledati profile drugih korisnika i na taj način se upoznati sa muzičkim ukusom, a sam izgled interfejsa podseća jako na Twitter. Omogućeno je i praćenje drugih profila, poput magazina, koji predstavljaju odličan način za otkrivanje novih izvođača.

Najinteresantniji aspekt servisa je kreiranje ličnih kolekcija, bilo da su to u pitanju digitalni fajlovi sa lokalnog računara ili iz Rdio kataloga. Tako kreirane kolekcije se mogu sortirati prema izvođačima, albumima ili pesmama. Još jedna bitna karakteristika servisa su kolaborativne plejliste nad kojima mogu upravljati više korisnika.

Ostale mogućnosti su veoma slične Spotify-ju, od pretrage muzike, kreiranja plejlisti, do integracije sa društvenim mrežama. Ipak, jedna od najvećih mana servisa se ogleda u nepostojanju aplikacija poput onih na Spotify-ju, kao i u znatno manjem katalogu pesama.

Capture3

Capture1

MOG

 
Ukoliko tražite najbolji kvalitet prilikom slušanja, onda je MOG definitivno najbolji izbor. Za razliku od već spomenutih muzičkih streaming servisa, MOG streamuje pesme u 320kbps.
Trenutno ovaj servis je dostupan u Australiji i SADu. Mog trenutno ima bazu od 16 miliona pesama.
U odnosu na Spotify, Mog ima pored desktop aplikacije (koja je dostupna samo preko paid naloga) i web aplikaciju, preko koje možete pristupiti svim pesmama koje ste slušali na računaru gde god da se nalazite.
Web aplikacija je malo siromašnijeg izgleda i funkcionalnosti, moguće je pregledati plejliste, najnovije albume i preslušane pesme.
 mog 1
Sve je besplatno ali takođe sa nekim ograničenjima u vidu broja sati slušanja tokom meseca i karatkih reklama. Komercijalni nalog sve to anulira i još daje mogućnost preuzima svih pesma kao i korišćenje svih opcija na mobilnim i desktop uređajima.

Pandora

Pandora je online radio servis. Dovoljno je da ukucate omiljenog izvođača i dobijate trenutnu pesmu koja se negde u svetu vrti. Verovatno sada sledi pitanje a što da koristim tako nešto kada postoje domaće radio stanice… Razloga je puno, neki od njih su mogućnost pravljenja omiljenih listi, pesama, šerovanje istih, pravljenje lokalne kolekice omiljnih bendova itd… vidite u kom smeru ide 🙂
Pandora je trenutno dostupna u Americi, Australiji i na Novom Zelandu.
 pandora 1
U svakom trenutku možete pregledati tekst pesme koja trenutno ide, da je šerujete sa prijateljima, ili je ocenite kako bi Pandora kasnije sama preporučivala slične pesme ili izvođače na osnovu vašeg uskusa i prethodnih odslušanih pesama.
Zanimljiva opcija je kombinovanje trenutne stanice koja ide, sa nekim drugim izvođačem ili pesmom, na osnovu kojih će Pandora da pronađe slične stanice koje mogu kasnije da se preslušaju.
 pandora 3
Preko free naloga moguće je slušanje svih pesama, radio stanica, korišćenje svih funkcionalnosti ali sve to preko web aplikacije.
Godišnja pretplata je 36$ i ona uključuje desktop aplikaciju, bolji kvalitet pesama, i nema reklama koje iskaču po plejeru.
 pandora 2

Rara i Rhapsody

Rara je web-bazirani servis, sa omogućenom podrškom za Android, Windows 8 i iOS uređaje. Na žalost, Rara ne poseduje mogućnost besplatnog slušanja muzike, a za tu uslugu potrebno je izdvojiti 5 eura na mesečnom nivou. Sam servis se fokusira na plejlistama koje se mogu podeliti na osnovu žanra, muzičke epohe ili raspoloženja. Omogućeno je i kreiranje plejlisti od strane korisnika.

Rhapsody, poput Rare, naplaćuje korišćenje servisa 10 dolara mesečno i pruža skoro iste mogućnosti kao i konkurent Spotify.

Da, sve ovo je izvodljivo i u Srbiji. Prezadovoljni smo mrežom i testiranjem, nikakvih problema nismo imali. A uskoro će biti svima omogućeno da koriste VPN mrežu.

Do tada pratite tviter nalog i saznajte prvi kada krene cela ova priča. https://twitter.com/privatnamreza
Ako znate neki USA only servis a nije ovde opisan, dodajte u komentarima rado ćemo testirati.
U narednom tekstu više ćemo se pozabaviti filmskim i serijskim servisima kao što su: Hulu, Veoh, Netflix ili servisi koje daju sve veće televizijske kuće poput FOXa, NBCa, ABCa, HBOa, Starz-a…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s